ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

“Έκανα ΚΑΡΠΑ, ζωντάνεψε και άρχισε να κλαίει”: Αυτός είναι ο φύλακας άγγελος του 3χρονου που έσωσε από πνιγμό

adv

 


Γονείς βγήκαν έντρομοι από την θάλασσα, με το 3χρονο παιδάκι στο Παλιούρι της Χαλκιδικής σε κατάσταση πανικού, έτρεξε αμέσως να του δώσει τις πρώτες βοήθειες και να του κάνει ανάνηψη (ΚΑΡΠΑ).

Άλλωστε, ο Θοδωρής Κορωνίδης, γυμναστής από τις Σέρρες και “φύλακας άγγελος” του παιδιού, όπως αναφέρει το ThessToday, γνωρίζει πρώτες βοήθειες εδώ και 6 χρόνια, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρακολουθεί εκ νέου σεμινάρια, καθώς όπως λέει ο ίδιος “η γνώση για τη διάσωση δε σταματά ποτέ”.

Είναι πατέρας δύο παιδιών και έχει φροντίσει να διδαχθούν και αυτά πρώτες βοήθειες: “Αν και είναι μικρά, 12 και 6 ετών, έχουν μάθει τα βασικά και σήμερα που η διάσωση έγινε μπροστά στα μάτια τους, ήταν καθοριστικό για να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα αυτής της γνώσης”, αναφέρει.

Αναφορικά με το περιστατικό με την διάσωση του 3χρονου παιδιού που κινδύνευσε να πνιγεί, που ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε τραγωδία, ο Θοδωρής Κορωνίδης υποστήριξε στο ThessToday: “Βρισκόμουν στην παραλία με την οικογένεια μου όταν είδαμε τους γονείς να βγάζουν το παιδί πανικόβλητοι από τη θάλασσα. Έτρεξα, το ξάπλωσα κάτω και ανέλαβα δράση. Μετά από δύο λεπτά που του έκανα ΚΑΡΠΑ με 30 πιέσεις στην καρδιά και δίνοντας του το φιλί της ζωής, ζωντάνεψε και άρχισε να κλαίει”. Με αυτά τα λόγια περιγράφει την διάσωση του 3χρονου παιδιού που κινδύνευσε να πνιγεί στο Παλιούρι της Χαλκιδικής ο “φύλακας άγγελός” του.

Το χρονικό του συμβάν

Το περιστατικό συνέβη σήμερα στις 13:30 το μεσημέρι της Παρασκευής (21/7) όταν το παιδί έχασε τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα, με τους γονείς σε κατάσταση σοκ να το απομακρύνουν από το νερό. Ο Θοδωρής Κορωνίδης, μόλις αντιλήφθηκε το τί συμβαίνει, επιδεικνύοντας άψογα αντανακλαστικά και με στοχευμένες κινήσεις, κατάφερε να το επαναφέρει, επεμβαίνοντας στα πρώτα -πιο κρίσιμα- λεπτά, προτού καν φτάσει ο ναυαγοσώστης.

Το σοκ των γονέων ξεπεράστηκε εν μέρει, μόλις επανήλθε το 3χρονο παιδάκι, περιγράφει ο Θοδωρής Κορωνίδης, λέγοντας πως η οικογένεια ήταν τουρίστες από τα Βαλκάνια: “Αφού το παιδί έκανε εμετό, έφτασε ο ναυαγοσώστης και το προσωπικό του μαγαζιού και επικοινωνήσαμε με το γιατρό του Πευκοχωρίου. Το παιδί το παρέλαβε το ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο και πως θα γίνει καλά”, εξηγεί, τονίζοντας πως ποτέ δε θα ξεχάσει τη σημερινή μέρα.

Ο γυμναστής τονίζει πως σε περιπτώσεις πνιγμού από νερό ή από ξένο σώμα, τα πρώτα λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα και πιο καθοριστικά και ακόμη και αν φτάσει στο σημείο αργότερα ασθενοφόρο ή γιατρός, μπορεί να είναι πολύ αργά: “Όσο πιο πολλοί είμαστε οι γνώστες πρώτων βοηθειών, τόσο το καλύτερο. Δεν κοστίζει πολύ να αφιερώσουμε μόλις 7 ώρες από τη ζωή μας για να μάθουμε πως να σώσουμε τη ζωή κάποιου άλλου”, επισημαίνει ο κ. Κορωνίδης και τονίζει πως “δεν μπορεί να υπάρχει γιατρός παντού ανά πάσα στιγμή, η γνώση είναι δύναμη και η ζωή πολύ εύκολο να χαθεί”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έδωσε πρώτες βοήθειες

Η σημερινή ημέρα, σήμαινε και κάτι παραπάνω για τον ίδιο, καθώς και στο παρελθόν είχε προσπαθήσει ξανά για τη διάσωση ενός ανθρώπου, δίχως όμως αίσιο τέλος: “Πριν από χρόνια επενέβηκα ξανά, έκανα ΚΑΡΠΑ σε έναν 60χρονο που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μαραθωνίου στο Σιδηρόκαστρο. Παρά τις προσπάθειές μου και τη μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας, δεν τα κατάφερε. Σήμερα όμως, ο Θεός είχε άλλα σχέδια και σώθηκε το παιδάκι”, διηγείται ο γυμναστής, τονίζοντας πως και στις δύο περιπτώσεις, έκανε απλά το χρέος του στην κοινωνία.