ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

8 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάς να κάνεις σεξ

adv




 Ησεξουαλική θετικότητα είναι σπουδαίο πράγμα. Σε μια εποχή που εργαζόμαστε συνεχώς για να αναιρέσουμε δεκαετίες σεξουαλικής ενοχής ή ντροπής, το να είσαι θετικ@ στο σεξ μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό βάλσαμο για πολλούς ανθρώπους και τους συντρόφους τους.


style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-3898679088151809"
data-ad-slot="3955798823">

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μην κάνεις σεξ






Pexels

Αλλά sex positivity δεν σημαίνει να έχεις απαραίτητα συνεχώς σεξουαλικές επαφές. Η σεξουαλική θετικότητα έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι η εμπειρία είναι υγιής και συναινετική. Δηλαδή, αν δεν σε ενδιαφέρει το σεξ, δεν χρειάζεται να το κάνεις.Τίποτα δεν θα «σπάσει» ή θα «γεράσει» μόνο και μόνο επειδή δεν κάνεις σεξ. Έτσι, σε έναν κόσμο που υπεραπλουστεύει το σεξ, μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τι σημαίνει πραγματικά να μην κάνεις ποτέ σεξ και πώς να το εξηγήσεις στους άλλους.

Τι σημαίνει αν δεν θέλεις να κάνεις σεξ;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχει κοινωνικός στιγματισμός, γύρω από τους ανθρώπους που επιλέγουν να μην κάνουν σεξ. Ειδικά αν βρίσκονται σε μια σχέση. Τα κυρίαρχα media μπορούν να γεμίσουν ενοχές και άγχος ένα άτομα σε ό,τι έχει να κάνει γύρω από τη σεξουαλικότητά του. Και μπορεί η σεξουαλική επιθυμία να αναπτύσσεται κατά την εφηβεία, αλλά σίγουρα τα πράγματα δεν τελειώνουν εκεί. Το ενδιαφέρον για το σεξ, μπορεί να εξαρτάται από το πότε κάποιος έχει επίγνωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντός του και από το εάν είναι ενημερωμένος και πρόθυμος να λάβει ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει, για μερικούς ανθρώπους, ότι το ενδιαφέρον για το σεξ δεν αναπτύσσεται ποτέ, ή ότι έχουν μια ευκαιρία και αποφασίζουν ότι το σεξ δεν είναι τα πάντα.

Ασεξουαλικότητα VS αποχή

Σε έναν υπερσεξουαλικό κόσμο, τα άτομα που είναι ασεξουαλικά μπορεί να πιστέψουν ότι είναι ελαττωματικά. Ωστόσο, η ασεξουαλικότητα δεν θεωρείται σεξουαλική δυσλειτουργία.

Έρευνα σχετικά με την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται σε σεξουαλικά ερεθίσματα, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν φυσιολογικές διαφορές μεταξύ της ικανότητας των ετεροφυλόφιλων ή των ασεξουαλικών γυναικών.

Αυτό που κάνει την σεξουαλική αποχή, διαφορετική από την ασεξουαλικότητα, είναι ότι η αποχή είναι μια απόφαση για πλήρη αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ τα ασεξουαλικά άτομα μπορεί να εμπλακούν σε σεξουαλική επαφή μεμονωμένα ή με σύντροφο και να μην έλκονται σεξουαλικά.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο είναι στη συζήτηση αυτή, είναι η διαφορετικότητα. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Αλλά ας επαναλάβουμε: Δεν θα είσαι δυστυχισμένη μόνο και μόνο επειδή δεν κάνεις σεξ. Ακόμα κι αν διαβάζεις συνεχώς για τα οφέλη του σεξ για την υγεία, το να μην κάνεις σεξ μπορεί επίσης να προσφέρει παρόμοια οφέλη.

Τι συμβαίνει στο σώμα αν δεν κάνεις σεξ

Αν και κάποιοι άνθρωποι ευημερούν και είναι παραγωγικοί για μεγάλο μέρος της ζωής τους χωρίς να έχουν τακτική σεξουαλική επαφή, οι περισσότεροι είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος και το στρες. Αν εξακολουθείς να θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν κάνεις σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικά πιθανά σενάρια:

8 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάς να κάνεις σεξ

1. Χάνεται η σεξουαλική ορμή

Όταν μία γυναίκα έχει καιρό να βιώσει έναν οργασμό, το σώμα της αυτόματα σταματά να της προξενεί όλα αυτά τα συναισθήματα που συνδέονται με τους οργασμούς με τη λίμπιντο να μειώνεται σημαντικά. Ωστόσο, οι λειτουργίες μπορούν να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα αν αρχίσεις και πάλι τη σεξουαλική σου δραστηριότητα. Οι άντρες από την άλλη, όταν απέχουν για αρκετό διάστημα από κάθε σεξουαλική λειτουργία, έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν στυτικές δυσλειτουργίες.

2. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να εκτιναχθεί

Σχετική μελέτη του 2006 στο ιατρικό περιοδικό Biological Psychology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν τακτικό σεξ είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης από εκείνους που δεν έκαναν.

3. Αγχώνεσαι περισσότερο

Προφανώς, υπάρχει επιστημονικός λόγος για αυτό. Κατά τη διάρκεια του οργασμού απελευθερώνονται ενδορφίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής μας. Έτσι, αν τείνεις να χρησιμοποιείς το σεξ ως τρόπο αντιμετώπισης του στρες, μια μακρά περίοδος χωρίς σεξουαλικές επαφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και στρες.

4. Εμφανίζονται ανασφάλειες

Η έλλειψη του σεξ οδηγεί σε ανασφάλειες και πεσμένη αυτοπεποίθηση, ιδίως αν συνεχίζεις να βρίσκεσαι σε σχέση. Παρόλο που οι περίοδοι ξηρασίας είναι ένα φαινόμενο που κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει κάποτε, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του ατόμου. Αν δεν βρίσκεσαι σε σχέση ίσως να νιώθεις πως «δεν είσαι αρκετά καλ@» να βρεις κάποιον. Κι ενώ όλες αυτές οι ανασφάλειες και οι φόβοι είναι αβάσιμοι, σίγουρα μπορούν να σε επηρεάσουν.

5. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί

Οι οργασμοί είναι απίστευτα ωφέλιμοι για το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάθε φορά που μία γυναίκα ή ένας άντρας έρχεται σε οργασμό, η ορμόνη δεϋδροεπιανδροστερόνη που απελευθερώνεται στον οργανισμό, δίνει μία γερή ώθηση στο ανοσοποιητικό, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τα βακτήρια, τους ιούς και τα μικρόβια.

6. Η απόδοση της εργασίας σας μπορεί να πέσει

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια με ενεργή σεξουαλική ζωή ήταν πολύ πιο ευτυχισμένα στη δουλειά.

7. Ο εγκέφαλος αλλάζει

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, οι λειτουργίες του γυναικείου εγκεφάλου και ειδικότερα η μνήμη, έχουν άμεση σχέση με το σεξ. Η αφηρημάδα και η απώλεια μνήμης μάλιστα είναι δύο από τις μεγαλύτερες παρενέργειες της έλλειψης σεξ. Η σεξουαλική επαφή ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα του ιππόκαμπου, ενός από τα 5 βασικότερα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μακρόχρονη μνήμη. Όταν λοιπόν σταματάς να κάνεις σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απόδοση της μνήμης αρχίζει και εξασθενεί. Μπορεί να ξεχνάς έτσι ονόματα, ημερομηνίες, γεγονότα κλπ.

8. Παρουσιάζονται γυναικολογικά προβλήματα

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα χωρίς σεξ, πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αντίθετα με κοινή πεποίθηση, ο κόλπος δεν «σφίγγει». Αυτό που συμβαίνει είναι πως οι μύες συσσωρεύουν ένταση που δεν εκτονώνεται. Επιπλέον, το άγχος (που αυξάνεται όταν δεν κάνεις σεξ) οδηγεί σε μείωση της φυσικής ύγρανσης του κόλπου κάνοντας το σεξ ακόμα πιο άβολο. Τα καλά νέα: πολύ σύντομα η κατάσταση του κόλπου επιστρέφει στα φυσιολογικά του επίπεδα.