ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Καύσωνας: Ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο – Ποιες μέρες θα είναι οι πιο δύσκολες

adv

 


Με υψηλές θερμοκρασίες θα κινηθούν οι επόμενες μέρες στη χώρα μας, ενώ η πρόβλεψη του Bloomberg για το δέυτερο 15ήμερο Αυγούστου μοιάζει εφιαλτική. Έλληνες μετεωρολόγοι ωστόσο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με αυτήν την γενικευμένη πρόβλεψη, περί ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά, η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Θοδωρής Κολυδάς.

«Σύμφωνα με το Bloomberg, έρχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως η νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;

Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα!

Πολλά τα μηνύματα-ερωτήματά σας όσον αφορά στο σημερινό άρθρο του Bloomberg, στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και το οποίο, όπως είναι φυσικό, αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες!

Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη, φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός, καθώς μια τέτοια πρόγνωση έγινε, όπως αναφέρεται και στο άρθρο, από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!

Το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50%, καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!», έγραψε στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου.

Παρασκευή και Σάββατο οι πιο δύσκολες ημέρες
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του καιρού, ο καύσωνας που έρχεται στην Ελλάδα δεν θα είναι ίδιας έντασης και διάρκειας με αυτόν που «έκαψε» τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40°C, κάτι λογικό για μήνα Αύγουστο.

Οι πιο δύσκολες ημέρες αναμένονται να είναι η Παρασκευή 4 Αυγούστου και το Σάββατο 5 του μήνα. Ωστόσο, από την Κυριακή θα είναι ήδη αισθητή η αποκλιμάκωση του φαινομένου.